Blog

5 Dolog, Amit Nem Tudtál Az Ashwagandharól

Image 5 Dolog, Amit Nem Tudtál Az Ashwagandharól

Az Ashwagandha szó szerinti jelentése a „ló illata”, mert a gyógynövény friss gyökereire azt mondják, hogy ló szaguk van. A történelem során úgy gondolták, hogy elfogyasztása növelheti a ló erejét és vitalitását. De milyen hatással van az emberi szervezetre ez a szuperélelmiszer? Most elárulunk 5 olyan dolgot, amit nem tudtál az Ashwagandha-ról!

1. Javítja a pajzsmirigy működését

Az Ashwagandha a leggyakrabban használt és a legszélesebb körben kutatott adaptogén gyógynövény. Az adaptogén gyógynövények egyik leghihetetlenebb aspektusa pedig, hogy segítenek a pajzsmirigy-problémákban szenvedő embereknek. 

Te is ilyen problémákkal küzdesz? Akkor az Ashwagandha a megoldás!

Kimutatták ugyanis, hogy ez a gyógynövény segíti a kevésbé működő pajzsmirigyet azoknál az embereknél, akiknél Hashimoto-kórt vagy a pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak. Több kutatás után, arra az eredményre jutottak, hogy  a gyógynövény hasznos lehet a pajzsmirigy működésének normalizálásában, valamint a testsúlyingadozást is mérsékli.

5 dolog, amit nem tudtál az Ashwagandha-ról 2

2. Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót

Tudtad, hogy a szorongás és a depresszió hasonlóan a stresszhez roncsolják az agy egyes területeit, egészen pontosan az agy szürkeállományát? A tartós stressz, szorongás, vagy depresszió okozta agyi sérülések sajnos nem visszafordíthatók, ezért fontos, hogy a problémát észlelve minél előbb törekedjünk annak oldására.

Az Ashwagandha egyik legismertebb hatása, hogy képes csökkenteni a stresszt és a depressziót. A PLOS One-ban közzétett 2009-es tanulmányban az Ashwagandha összehasonlítható volt a lorazepam és az imipramin nevű elterjedt gyógyszerekkel.

A gyógynövény fogyasztásakor azonban, ezekkel a gyógyszerekkel ellentétben, nincsenek mellékhatások.

Az Ashwagandha hasznos lehet mindazoknak, akik a depresszió jeleit tapasztalják magukon. Javítja ugyanis a stresszel szembeni ellenállást, így ezáltal az emberek önértékelt életminőségét is.

3. Javítja a memóriát és csökkenti az agysejtek elhalását

Ahogy már fent is említettük, a stressz káros hatással lehet az agyra és az idegrendszerre is. Az Ashwagandha azonban több mint stresszoldó!

Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz, melyek elpusztítják az öregedést okozó szabad gyököket. Ennek hatására, pedig megvédi az agyat a sejtek leépülésétől, így segíthet enyhíteni akár az

Alzheimer-kór tüneteit is.

Elmondható tehát, hogy az Ashwagandha remek agyserkentő is! Javítja a memóriát, miközben a koncentrációkészséget is fokozza.

Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az elme fitten, fiatalosan tartásához.

5 dolog, amit nem tudtál az Ashwagandha-ról 3

4. Segít növelni az izomerőt

Talán meglepő lehet, de az Ashwagandha képes növelni az izomtömeget és az erőt.

Rendszeresen sportolsz? Akkor ennek a gyógynövénynek a fogyasztása számodra is hasznos lehet.

Az Ashwagandha ráadásul az ízületekre is pozitív hatással van.  Reumás ízületi gyulladás vagy általános ízületi fájdalmak esetén is jó hasznát veheted!

5. Javítja a termékenységet

Az ayurvédikus orvostudományban az Ashwagandhat természetes afrodiziákumként használták, amely segíthet javítani a szexuális diszfunkciót. A tesztoszteronszint növelésére és a férfiak termékenységének javítására is használják.

Kisbabát szeretnétek?  Fogyasszatok rendszeresen Ashwagandha port!

Általában langyos tejjel és mézzel fogyasztják édességként. Ha egy ízletes "Latte"-ra szeretnéd frissíteni a receptet, használhatsz bármilyen növényi tejet, mogyoróvajat és egy jó adag juharszirupot!

ashwagandha

Előző
Hogyan Válaszd Ki A Legjobb Superfood Porokat?
Következő
Ezért Igyál Matcha Teát!