Blog

Szuperfoodokról

Szuperfoodokról
Ismerd meg az egészséges életmód új szintjét! – Szuperfoodok

Egyre többet olvasni és hallani a szuperfoodok (angolul “superfoods”) jótékony hatásairól. De miért is lettek ilyen népszerűek? Miért nevezzük őket “szuper”-nek?

Nos, kezdjük rögtön egy szemléletes példával. Felkelünk, elkészítjük a kedvenc reggeli italunkat (például egy smoothie-t), azzal a különbséggel, hogy most hozzáadunk egy kanál Spirulinát. Mit is jelent ez a tápanyagok szintjén? A következő online meeting, illetve napi teendő a küszöbön, de te már 1 kg gondosan válogatott gyümölcsnek és zöldségnek megfelelő tápanyaggal töltötted fel a testedet. Igen, erre képes csupán egy kanál spirulina. A NASA is a világ egyik legtápanyagdúsabb ételének tartja ezt az élénkzöld csodaszert, így expedícióik során ők is ezt fogyasztják.
 
Szerencsére a káros és egészségtelen diétázás kultúrája lassan a múlté. A hangsúly már nem a kalóriák számolgatásán, hanem az ételek valós tápanyagtartalmán van. Ennek köszönhetően egyre kevésbé a fogyás-hízás áll a fókuszban, hanem az, hogy egészségesek vagyunk-e? Így az étkezések során egyre inkább arra figyelünk, hogy minél több tápanyagban dús és egészséges ételt vegyünk magunkhoz, amitől testünk és lelkünk is feltöltve érzi magát. Ebben pedig nagy segítségünkre lehetnek a különböző szuperfoodok.
 
Mióta is beszélünk szuperfoodokról?
 
A név, „superfood”, nem egy új fogalom, amit egy lelkes Insagram influenszer talált ki. A kifejezés már az Oxford Dictionary 1915-ös kiadásában is olvasható. Igazából ezeknek a szuperfoodoknak (vagy nevezhetjük szuperélelmiszereknek is őket) a többségét évezredek óta használják a keleti orvostudományban, de csak a közelmúltban (vagyis a kilencvenes években) tettek szert nagyobb népszerűségre a világ nyugati felén. 
 
A szuperfoodok azért szuperek, mert lényegesen több tápanyagot tartalmaznak, mint más ételek, és rendkívül magas az antioxidáns tartalmuk. Azonban számos más előnyük is van.
 
Miért is ilyen lenyűgözőek?

 • Magas antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag tartalommal rendelkeznek
 • Az immunrendszer és az energia támogatói
 • Sikeresen meggátolhatják a gyulladásokat
 • Javíthatják a hangulatot és hatékonyan segíthetnek a depresszió ellen
 • Támogathatják az emésztést
 • Egyre több tanulmány szerint hatással vannak a vércukorszint szabályozására
 • Segíthetnek a fogyásban
 • A különböző (vírusos vagy bakteriális) megbetegedések megelőzésének új csodaszerei lehetnek
 • Segíthetnek a rák elleni küzdelemben, amelyet egyre több tanulmány támaszt alá

 
Milyen további előnyöket kínálnak a szuperfoodok?
 
Tehát nyilvánvalóan hiperszuper egészségesek. Azonban mi más játszik még szerepet abban, hogy ilyen nagy népszerűségre tettek szert?

Test és az elme táplálása

Amellett, hogy fizikailag egészségesebbé válunk, a tápanyagban gazdag ételek rendkívül kedvező hatással lehetnek mentális jóllétünkre is. Számos szuperfood nagyon értékes lehet a stressz, a fáradtság és a depresszió kezelésében. A testünk mellett az elménk gondozása is egyaránt ugyanolyan fontos.

Könnyű, gyors, kiváló minőségű és sokoldalú táplálkozás

Növekvő népszerűségüknek köszönhetően már a legkisebb városokban sem jelent kihívást szuperételeket találni. Ráadásul, ha megvásároljuk őket, rengeteg receptet és tippet találhatunk az elkészítésükhöz, illetve ahhoz, hogyan adjuk őket hozzá mindennapi ételeinkhez. A lehetőségek tárháza! Gondoljunk csak az organikus gombakeverékeinkre: hozzá szeretnéd adni a kávédhoz vagy esetleg a teádhoz? Vagy inkább szívesebben megbolondítanád az egyik főételedet vagy szószodat velük? Kísérletezz bátran! Sokoldalúságuk valószínűleg az egyik oka annak, hogy ezek a jótékony finomságok ilyen hatalmas népszerűségre tettek szert.
 
Szem-szájnak ingere
 
Egy dolog soha nem fog megváltozni: az ember rajongása a gyönyörűen tálalt és ízletes ételek iránt. A megfelelő összetevők hozzáadásával a szuperfoodok is hihetetlenül finomak lehetnek. Valami lehet elképesztően egészséges és tápláló, de ha nem esszük szívesen, akkor lőttek az életmódváltásnak! Az egészséges életforma fenntartásának egyik fő alappillére az, hogy egy szokást hosszú távon is fenn tudjunk tartani. Továbbá szerencsére a szuperfoodokat rendkívül esztétikus módon lehet elkészíteni, amely az élvezeti értékéhez egyértelműen hozzáad (most titokban azokra az ínycsiklandóan tálalt acai tálakra gondolok...hmm). Csak vessetek egy pillantást az Instagrammon a #superfood posztokra és megértitek, miről beszélünk!
 
Nagyszerű tápanyagforrás a vegetáriánusoknak
 
A húsmentes étrendet követők számára a szuperételek a fő táplálékforrást jelenthetik. Például a kendermag, a rizsfehérje, a Chlorella és a Spirulina fehérjében gazdagok, míg az orvosi gombák pedig magas D-vitamin tartalommal rendelkeznek.
 
Szuperfood porok – még több lehetőség
 
Jó hír a kényelmet kedvelőknek, hogy a szuperfoodok már por állagban is kaphatók. Ezek a termékek szinte észrevétlenül az étkezéseid részévé válhatnak, anélkül, hogy fenekestül fel kellene forgatnod eddigi szokásaidat. Ne felejtsük el azt sem, hogy ha hasonló mennyiségű tápanyagot akarnánk bevinni a nyersen megtalálható szuperfoodokból, mint amit a por formában kapható termékek nyújtani tudnak, az sokunknak kihívást jelentene. (Gondoljunk csak arra, hogy a cikkünk elején említett 1 kanál spirulinában mennyi tápanyag van.) Milyen bámulatos, hogy csak egy kis Matcha, Chlorella vagy Spirulina hozzáadásával (italainkhoz, turmixainkhoz, salátaönteteinkhez, desszerteinkez, főételeinkhez...stb.) mennyit tudunk növelni ételeink tápanyagértékén!

Egyéb érdekes tények a szuperfoodokról:

A szuperfoodok egyik legnagyobb előnye, hogy sokuk ún. adaptogén, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodnak testünk szükségleteihez. Nyugtató hatásúak, amikor arra van szükségünk – kutatások bizonyítják, hogy segíthetnek az alvási zavarok (inszomnia) leküzdésében, miközben növelik a reakció időnket, a memóriánkat és az energiánkat. Nem erre vágyunk mindannyian? Alapvetően az adaptogének amolyan minden-az-egyben megoldások! Búcsút inthetünk a soha-véget-nem érő reggeli kávé, majd az esti nyugtató körforgásának!

 • A Camu Camu lényegesen több C-Vitamint tartalmaz, mint egy narancs 
 • Libidó problémák? A Maca és az Ashwagandha fokozhatja a szexuális vágyat
 • A Spirulinát – köszönhetően élénk színének – ételszínezéknek is szokták használni 

 
Az elmúlt évben teljesen megbizonyosodtunk arról, hogy milyen fontos egészségünk megőrzése. Végsősoron nincs jobb védelem a legtöbb vírus ellen, mint a saját immunrendszerünk. A COVID-19 megmutatta, hogy nem mindig támaszkodhatunk gyógyszerekre és oltásokra – néha az egyetlen dolog, amiben bízhatunk, az a saját egészségünk.
 
A szuperfoodok elképesztő mennyiségű tápanyaggal tölthetik meg mindennapjainkat – de sokan még mindig nem tudnak róluk. Küldetésünk ennek megváltoztatása! Szeretnénk, ha minél többen megtudnák, hogy milyen izgalmas lehet a test (és az elme) táplálását egy új szinte emelni a szuperélelmiszerekkel.

Következő
5 Szuperélelmiszer a Depresszió Ellen